Jag går alltså inte längre och behandlas i Norge

Har inte uppdaterat bloggen på ett tag mest för att jag inte haft så mycket nytt att tillföra. Kände att jag ville dela med mig av mina erfarenheter efter en anonym kommentar som skrevs nyligen. Jag är inte heller nöjd med min behandling på Tannami.

Jag påbörjade/fortsatte inte någon behandling, igen, eftersom jag aldrig fick förklarat för mig vad som skulle göras, under vilken tidsperiod och vad det skulle kosta.

Har haft mina misstankar om att tandställningen och DNA varit slitsamma för tänder, tandrötter och tandkött men jag har inte fått det bekräftat än. Jag kommer att kolla upp det inom kort.

Den tandreglering jag fick har lämnat mig med ett öppet bett och slitage på 7:orna som hade uppbyggnader. Dock har jag lite lättare att andas och lärde mig vikten av vertikal höjd på baktänderna för att inte käklederna ska vara ihoptryckta.

Med facit i hand hade jag provat att behandlas med en skena i underkäken initialt för att få bukt med käklederna och inte tandställning direkt. Jag visste inte bättre och litade på “ALF”-filosofin, vilken behandlande tandläkare inte verkar ha följt iaf. vid behandling av mig. Något jag successivt har förstått.

Skadeinventering och fortsatt tillbaka till ritbordet är vad som gäller för mig iaf. Vill bara ha det sagt.

 

Peace!

About daniellinderman

Amino to obtaine optimal posture and health through orthodontic correction.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

15 Responses to Jag går alltså inte längre och behandlas i Norge

  1. Pema says:

    Jag är inte heller nöjd med min behandlig på Tannami av Geir Olsen. Har 99% mer besvär att ta hand om nu än innan. Är 100 % ångerfull. Jag hoppas verkligen att någon inom folktandvården kan hjälpa mig nu.
    Fattar inte hur jag kunde ge mig in i detta. Ser klart och tydligt nu att Geir inte genomför behandlingar baserat på vetenskaplig kunskap. Känner mig som en försökskanin. Lite som att Geir gör olika behandlingar och ser vad som händer utan en behandlingsplan:(

    Har 2 frågor:

    Finns det någon som är nöjd med sin behandling hos Geir på Tannami?

    Finns det fler som är missnöjda?

    • Min uppfattning är också att han behandlar utan ett tydligt mål och plan. Fick nog efter att riktning och metod byttes ett antal gånger utan tydlighet.

      • PEMA says:

        Fint Andreas att du uppdaterade om hur det gick hos Geir. Din blogg har mycket bra information som är till stor nytta!:)
        Men nu kanske någon tänker en extra gång innan hen söker hjälp hos Geir.

      • PEMA says:

        Trodde att jag var ensam om detta, har bett Tannami om att få se min behandligsplan. En sådan måste ju i min värld självklart finnas. Men fick som svar att Geir har gått igenom den muntligt. Vi gick aldrig igenom någon. En behandlingsplan ska finnas skriftlig och vara långsiktig , inte göras på vägen vid varje besök.

        Har du gjort någon skadeinventering än?

    • Erik says:

      Vad har du fått för problem?

      • PEMA says:

        Hej!
        Jag fick en DNA appliance av Geir för att få större luftvägar och lite mer plats för tungan. Geir sa att det som ev. kan förändras utseendemässigt på mig är att jag kan få större kindben. Det såg jag bara som positivt. Efterom jag inte har stora kindben.

        Kortfattat:
        Geir glömde att slipa min DNA applince. Jag kunde inte stänga munnen med den i . Fick som svar av Geir att jag kunde slipa den själv eller försöka stänga munnen med den i. Men jag ville att Geir skulle slipa DNA appliancen så att det blir rätt gjort. Tillslut fick jag en tid för slipning. Behandlingen fortsatte efter det.

        Mina konsekvenser av DNA appliance:
        1. Mitt tandkött har formats om , detta har påverkat min ansiktsform och ansiktsmuskelatur negativt.

        2. Jag har förlorat benmassa och vissa tandrötter har blivit kortare och mer synliga.

        3. Ständiga spänningar i ansiktet.

      • Pema says:

        Erik
        Har du något positivt eller negativt att dela med dig? Med tanke på din fråga.

      • Erik says:

        Ja samma, DNA expanderar rätt framåt och rätt åt sidan. Inte konstigt att tänderna bara tippas.
        Vad kan egentligen göras åt rötterna/tandköttet?

    • N says:

      Jag är också missnöjd med min behandling hos Geir. Har behandlats med alla möjliga apparatur, Alf, DNA, braces, plast retainer och sist invisalign som jag funderar på att avbryta då han vill stänga gluggarna istället för att sätta in implantat. Blir inte min mun och käkben mindre har jag frågat honom men han säger att det bara blir bra resultat med invisalign. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag känner och ser att mitt ansikte förändras efter jag börjat med den. Mitt bett är obehagligt.
      Inga jätte stora förändringar med ALF och DNA, fattar inte riktigt varför stänga gluggarna efter en lång behandling med dna för att göra käken större?
      Någon som kan svara?

      • Anonymous says:

        Hej!
        Har också behandlas hos Geir. Min nedre del av ansiktet blev väldigt ful. Fick ett djupt bett efter. Har nu tandställning och behöver ev. återgärda allt med en käkoperation efter tandställningen. Får nu hjälp av en käkkirurg och en ortodontist som även forskar. Den vanliga svenska folktandvården har ingen kunskap om detta, eftersom Geir`s metoder inte är vetenskapliga eller bara kan användas på barn. Mitt tandkött förstördes av Geirs behandling också, så när allt är klart kommer jag utöver ovan behöva operera till tandkött.
        Min historia är lång men gå inte vidare i din behandling hos Geir. Kör endast på vetenskapliga metoder av utbildade ortodontister och käkkirurger. Jag kan ge kontaktuppgifter till de som hjälper mig om du vill ha? Vet hur svårt det är att hitta rätt hjälp efter Geirs behandling med tanke på folktandvårdens okunskap om dessa ovetenskapliga metoder Geir använder.

        Jag kommer aldrig se ut som jag gjorde innan jag gick till Geir, något jag sörjer och försöker acceptera varje dag. Jag får nu hjälp att få ett funktionellt bett igen.

        Jag hoppas verkligen att du avbryter din behandling. Ju tidigare desto bättre.
        Detta blev slarvigt skrivet men vill bara att ingen ska råka ut för det jag gått igenom.

  2. Pema says:

    Vad tråkigt att höra! Gick du också till Geir på Tannami? Jag vet inte hur detta ska lösas. Jag vet bara att jag måste få det löst. Min tunga ligger idag och trycker på mina framtänder, eftersom mitt tandkött och tänder går framåt och neråt.

    Jag har fått tid hos käkkirurgen på odontologen imorgon men de säger att jag också behöver träffa en ortodontist på odontologen.

    Kan upptadatera om hur det gick om du vill?

    Vad upplever du har hänt med dig efter din behandling? Har du pratat med hen som har behandlat dig om vad du upplever?

    • Pema: Hur kommer det sig att du sökte hjälp utomlands från början?

      Jag sökte mig till en ALF-tandläkare specifikt för att jag ville ha hjälp med käklederna och något som var mindre invasivt. Tandställning och sen DNA, som jag fick är ju raka motsatsen men jag var desperat. Att han fortsatt använder DNA visar tydligt att han inte kan använda en ALF fullt ut och inte heller förstår principerna bakom den ordentligt.

      Det finns oändligt mycket mer information och FB-grupper idag än när jag började. Turligt nog. Det bästa jag fick med mig var vikten av höjden på bettet. Det är vad jag främst fått med mig av min behandling. Jag hade aldrig använt varesig räls eller DNA initialt idag. Underkäksskena och en Alf i överkäken hade räckt väldigt långt för mig till en början. ALF-en för att aktivera tungan.

      Om du läser mina inlägg ser du tydligt att jag resonerat kring olika modeller/lösningar och ställt mig frågande till faktiska framsteg. Särskilt i början när bettet tilläts gå djupt i perioder. Jag har medvetet undvikit att aktivt förespråka en viss behandling och utövare tills sess att jag själv faktiskt blivit färdigbehandlad.

      Det är i mina ögon, fortfarande, beklämmande att hela det här området är eftersatt och att folk behöver lida i onödan. Kan inte för mitt liv förstå hur man skiljer på “bettfysiologi” och “ortodonti”. Vissa förstår inte bettet och dess problem men tillåts justera detta medan andra förstår problemen men justerar inte bettet? Bakvänt.

      Den absolut störta skillnaden märkte jag ett par dagar in efter att jag fått bettet uppbyggt. Det var som natt och dag. Det kommer säkert att trilla in en massa yrkesmän som tycker att det är självklarheter för de som behandlar I Sverige. Något som inte alls är sant. Jag kan försäkra alla om att jag inte hade sökt mig utomlands för behandling som jag betalat helt ur egen ficka, om så var fallet.

      Jag väntar fortfarande på att någon ska höra av sig med positiva erfarenheter från en utövare i Sverige. Det måste finnas någon.

      • Pema says:

        Jag får svara lite snabbt nu.
        Jag håller med dig helt och hållet! Tandvården här i Sverige fungerar inte om man har besvär, de kan inte se helheten. Vilket för mig är helt logiskt att käkar och bett påverkar ansiktets muskelatur och hela kroppen.

        Väntar också på att de ska komma in någon positiv erfarenhet. Samtidigt som det är lika bra om någon delar med sig av om de har negativta upplevelser.

        Din blogg är väldigt bra., belyser problemet från två håll.
        Det var ingen positiv upplevelse för mig hos käkkirurgen. Men behandlingingen av Geir har förstört bettets harmoni på ett sätt han inte sett tidigare. Men fick ingen BRA hjälp egentligen.

        Hittar jag något delar jag mig. Har några trådar kvar att undersöka.

      • Pema says:

        Vill uppdatera från käkkirurgen:
        Fick ett telefonsamtal igår och det verkar som att DNA appliancen har stretchat ut mitt tandkött och detta har gett alla negativa effekter.
        Jag hoppas att allt går att återställa.

        ANVÄND INTE DNA ÄR MITT RÅD!

  3. Miriam says:

    Hei, hur går för dej? Varför var du inte nöjd hos Geir Olsen (tannami), eller var det nu han heter?

    Tacksam för svar!
    Hälsning
    Miriam

Leave a comment